blp

Baka L. Patrik (Brünn, 1991) író, költő, irodalomkritikus, a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója. Kutatási területe a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom, a spekulatív fikciós irodalom (alternatív történelem, fantasy és steampunk zsáner), valamint az irodalompedagógia. Tagja és visszatérő előadója a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke mellett működő MA Populáris Kultúra Kutatócsoportnak, a Variológiai Kutatócsoportnak, valamint a Bázis kulturális egyesületnek is. Révkomáromban és Százdon él.

Önálló kötetei: Az Égiek legendája (regény, AB-Art, 2007), Vérbókok (elbeszélések, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, 2015), Függőhidak. Fejezetek a kortárs spekulatív fikció irodalmából (monográfia, Media Nova M, 2016), Kristályszilánkok. A világépítő történelmi mintázatok irodalmi manifesztációinak nyomában (monográfia, NAP Kiadó, 2018), Teljes gőzzel. Bevezetés a steampunk olvasásába (monográfia, Selye János Egyetem Tanárképző Kar, 2020), Históriák. Tanulmányok és kritikák a távoli és közelebbi múltról (tanulmánykötet, NAP Kiadó, 2020), Tükör a nappalokra, menekülőút az éjszakának (versek, NAP Kiadó, 2021), Óperenciák. Fejezetek a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból (tankönyv – monográfia, NAP Kiadó, 2022).

A popkultúra-kutatáshoz ajánlott könyve:

Teljes gőzzel. Bevezetés a steampunk olvasásába, Selye János Egyetem Tanárképző Kar, Komárom, 2020. p. 264. ISBN 978-80-8122-352-5.