Talán közhelynek számít, de mint ismeretes, a Beren és Lúthien Tolkien egyik legszemélyesebb története A Gyűrűk Ura világából. Míg Tolkien saját életében nem adta ki a történetet (csak A hobbit és A Gyűrűk Ura jelent meg nyomtatásban), addig fia, Christopher Tolkien már megtette, elsőként A szilmarilok című kötetben. Christopher a 2000-es évek második felében úgy döntött, hogy apja hagyatékának egyes nagyobb volumenű történeteit önállóan is meg fogja jelentetni, mindezt olyan formában, hogy több különböző szövegvariánsból egy-egy koherensebb elbeszélést hozzon létre. Ennek a kezdeményezésnek az első kiadványa A Húrin gyermekei volt (2007, Európa). Ezen „trilógiának" a második kötete a Beren és Lúthien (2019, Európa), míg a „befejezés", a Gondolin bukása szintén idén jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

beren es luthien

A történet azért is lehet fontos a Tolkien-rajongók számára, mert a másik kettővel ellentétben a Beren és Lúthien A Gyűrűk Ura tükrében is kiemelt jelentőségűnek tekinthető, mivel Aragorn és Arwen történetét is ehhez hasonlítják. A történet szerint Beren, aki egy ember (míg más szövegvariánsok szerint tünde), Morgoth miatt arra kényszerül, hogy elmeneküljön otthonából. Menekülés közben egy erdőbe téved, ahol megpillantja Lúthien Tinúvielt (aki minden változatban tünde), aki énekel és táncol az egyik tisztáson. Beren összeszedve bátorságát megpróbál kapcsolatba lépni a lánnyal, akibe beleszeret. Lúthien először elmenekül, ám idővel ő is megszereti a furcsa férfit. Végül elvezeti az apja házához, ahol Beren megkérdezi Thingol királytól, hogy mit kér a lánya kezéért. A király gőgösen azt követeli, hogy a kérő a Morgoth birtokában lévő szilmarilok egyikét hozza el. Beren útnak is indul, hogy teljesítse a lehetetlen feladatot.

A Beren és Lúthien azért lehet érdekes az olvasók számára, mivel a letisztázott szövegvariánson túl Christopher Tolkien más, korábbi verziókat is bemutat az érdeklődőknek, illetve ezeket helyenként kommentálja. Úgy vélem, hogy talán egy erőteljesebb kommentár sem ártott volna, sőt megkockáztatom, hogy egy kritikai kiadvány is remek lehetőség lett volna ebben az esetben. Az, hogy a Húrin gyermekei, a Beren és Lúthien és a Gondolin bukása ilyen formában jelennek meg, remek lehetőséget biztosítanak nem csak a rajongóknak, de a történetek alakulásának kutatói számára is.