A Testőr (Bodyguard, 2018–) az utóbbi évek brit sorozatgyártásának újabb jelentékeny darabja. Hogy nem amerikai produktumot nézünk, elárulja a fényképezés tompa, borongós tónusa, a tengerentúlinál türelmesebb cselekménytempó és a végletekig realisztikus kivitelezés. Emellett a hagyományosan részletérzékeny szigetországi játékstílus is biztos minőséget ígér. A – különben skót – Richard Madden (Robb Stark a Trónok harcából) mindvégig meggyőzően alakítja a PTSD-vel küszködő, leszerelt katonát; Keeley Hawes pedig, aki A Durell családban egzaltált bájjal formálta meg az anya rebbenékenyen is erős karakterét, ezúttal kérlelhetetlen tárcavezetői vonásokat vesz föl. (Mellékfőszerepekben is olyan színészek tűnnek föl, mint a csodálatos Gina McKee.)

A mindössze hat epizód keretes szerkezetbe rendeződik; a robbanómellény motívuma egy korszak emblémájaként fogja feszes formába a narratívát. A történet pedig? Fő sodrában lakonikus: egy, a belügyminiszter politikáját megvető, veterán katonát épp a politikus védelmi tisztjévé neveznek ki. (Nem kell, hogy rám szavazzon, elég, ha megvéd, fogalmazódik meg a pragmatikus feladatkijelölés rögtön az első részben.) Célt érnek-e a merénylők? Beveheti-e Londont a félelem? Az alanyi szabadság vagy a nemzetbiztonsági érdek erősebb-e? Politikai játszmák, társszervek versengése, terrorizmus és szervezett bűnözés, civilizációs konfliktusok, mindemellett magánéleti drámák és addikciós traumák tematikus szövevénye kavarog előttünk.

bodyguard

David Budd őrmester nem Góliát, hanem Góliátok ellen veszi fel a küzdelmet; és győzelmi esélyei is kétségesek. Mindenesetre a feleség, Vicky neve efféle ígéretet (vö. victory) hordoz. A belügyminiszter, Julia Montague eközben shakespeare-i allúziót kínál a nevével: személyében mintha a Capuletek és a Montague-k közti kibékíthetetlen ellentét válna gyúanyaggá, csak épp a reneszánsz szerelmi tragédiából itt személyiséget felőrlő társadalmi-politikai dráma lesz – igaz, a szerelmi szál is érdemi szerepet kap. (A miniszter kódneve, a Levendula sem mellékes elem: e virág – kortól-kultúrától függően – a bűnbánatnak, a szenvedésnek és az odaadó szerelemnek egyaránt jelképe.)

A hatodik epizódban nemcsak a szivárogtató kilétére derül fény, hanem egy lényegibb origó is lelepleződik. A sorozatvégi csavar logikája egy *Mentalista-*epizódból is ismerős lehet (melyben Patrick Jane előcsalogatja a konstruált identitása mögött rejtőzködőt), de a Közönséges bűnözők fekete poénját is eszünkbe juttathatja. Ami itt megemeli ezt a fordulatot: az ideológiai kontextus (amely a genderszempontot sem nélkülözi). Ha ennél többet írnék, túl sokat árulnék el. Ha ennél kevesebbet, már az is locsogás volna.