Dooku gróf a Star Wars univerzum egyik legérdekesebb karaktere, akit a nézők eddig az előzmény-trilógiából és a Klónok háborúja animációs filmből és sorozatból ismerhettek meg. Ezekben a történetekben láthattuk a grófot, de azt, hogy honnan származott, milyen események és kapcsolatok formálták a személyiségét (a Legendák történeteit most tegyük félre), a kánonból eddig csupán utalások formájában láthattuk, olvashattuk.

Cavan Scott vállalta magára a feladatot, hogy megírja a gróf „eredettörténetét", amely eredetileg hangoskönyv formájában látott napvilágot. Ennek az átiratát veheti most kézbe az olvasó. Kissé féltem a kötettől, tekintve, hogy Scott korábban már dolgozott a Csillagok háborúja világán belül: ő készítette például a Star Wars – Dönts és lapozz! – Obi-Wan és Anakin küldetése című kötetet is. Bár a kötet a klasszikus lapozgatós szerepjátékos könyvekre emlékeztet, azonban olyannyira irányítani akarja az olvasóját, hogy a döntések jelentős többsége (vagyis minden olyan döntés, amely a fő száltól különböző irányba terelné a történetet) lényegében „megöli" a játékosát/olvasóját. Ez pedig inkább keserű szájízt hagy maga után. De most térjünk vissza a címadó történetre!

dooku

A Dooku, az elveszett jedi a gróf fiatal korától veszi fel a történet fonalát, és egészen a rendből való kilépéséig mutatja be sorsát. Ez egy olyan esemény volt a jedik rendjének fennállásában, amelyre korábban csak igen ritkán akadt példa: így lett Dooku az elveszett húszak egyike. A történet keretes szerkezetű: Assaj Ventressen keresztül ismerhetjük meg a főszereplő múltját, ugyanis ez a sith orgyilkos Dooku feljegyzésein keresztül igyekszik felkutatni célpontját, a gróf nővérét. Assaj célja az is, hogy megértse az elveszett jedi személyét és motivációit is. A kötet továbbá tartalmaz olyan kikacsintásokat, amelyek a Disney-féle Star Wars idén megjelenő projektjére, a Köztársaság fénykorára tesznek utalásokat: egy régi űrállomásra, vagy egy másik olyan jedire, aki kilépett (vagy eltávolították) a jedik rendjéből.

Igaz, hogy a kötet nem kifejezetten regény (annak hangoskönyv eredete miatt), sokkal inkább építkezik a párbeszédekre, de teszi azt olyan szemléletesen, hogy az olvasó gyorsan elfeledkezik erről. Az események felépítése, a karakter érzelmeinek bemutatása tökéletes bepillantást ad arról, hogyan lett Dooku jediből az a Serenno grófja, akivel már a filmekben is találkozhattunk. Mindezek mellett Ventresst is jobban megismerhetjük ezáltal. A kötet mindenképpen az év egyik (pozitív) meglepetése volt, így aztán csak ajánlani tudom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a Star Wars világa.