Az alábbi írással egy új rovatot indítunk, melyben elsősorban médiapartnerünk, az Agave kiadó újdonságaival foglalkozunk röviden, közérthetően.

Robert Jackson Bennett első magyarul megjelent regénye, a Horzsolások (Agave Könyvek, 2015, eredeti címe: American Elsewhere [2013]) egy nem túl eredeti alapötletre épül. Az, hogy ezen a tényen olvasóként nagyvonalúan túl tudunk lépni, elsősorban annak köszönhető, hogy Bennett piszok jól tud írni. Pedig szemtelenül fiatal, a regény amerikai megjelenésekor még nem töltötte be a harmincat.

A bonyodalom a következőképpen foglalható össze: apja halála után Mona Bright, az életválságba jutott exzsaru megtudja, hogy a világ végén (azaz Texasban) örökölt egy házat, amely még az anyjáé volt. A ház egy Twin Peaksre emlékeztető kisvárosban található, ahol Mona anyja fiatalkorában kutatóként dolgozott (a történet szempontjából – természetesen – nem mellékes, hogy tudóstársaival min dolgozott). Mona tehát egy szép napon megérkezik Winkbe, hogy birtokba vegye az örökségét. A gond csak az, hogy a kisvárost időközben megszállták a földönkívüliek.

horzsolasok

A kissé elcsépelt séma ellenére a cselekmény (amely egyébként lassacskán hömpölyög, így van időnk megismerni a főhősnő mellett egyéb mellékszereplőket is) tartogat meglepetéseket még a tapasztalt sci-fi/horror olvasóknak is. A legnagyobb írói kihívás alighanem az idegenek ábrázolása lehetett. Bennett ebből (is) jelesre vizsgázott. Az idegenek egyszerre idézik fel Lovecraft leírhatatlan rémségeit (a regény legborzongatóbb részei éppen azok, amelyek bepillantást engednek az idegenek világába), ugyanakkor – paradox módon – mégis nagyon emberiek. Ez utóbbi nem csupán annak köszönhető, hogy képesek (szó szerint) az emberek bőrébe bújni. Bennett idegenjei – amellett, hogy az emberit meghaladóan intelligensek és félelmetesek – esendőek is: nagyon hasonló problémákkal küzdenek, mint a főhősnő. Mona és az idegenek viszonyát az író nagyon finom eszközökkel képes érzékeltetni, gondoljunk csak a regény utolsó fejezetének – Anyu – többértelmű címére.

Stephen King legjobb sci-fi/horrorjaihoz hasonlóan Bennett regénye is túlmutat a szimpla szórakoztatáson: magáról az emberről mesél nekünk. Teszi ezt a nagy elődhöz hasonlóan lebilincselő stílusban.