Meglehet, hogy Aaron Sorkin után – bár más szakmai és műfaji területen, de – Taylor Sheridan személyében is hovatovább korszakfordító alkotót üdvözölhetünk az amerikai film- és sorozatgyártás világában. Sheridan, miután fajsúlyos mozifilmek (Sicario, Wind River…) után saját westernuniverzumot épített ki (a *Yellowstone-*nal és társaival), legújabb drámasorozatában a katonai akciófilmek és kémtörténetek zsánerében alkotott figyelemre méltót.

Az egyelőre nyolcrészes Special Ops: Lioness (2023) leginkább a Homeland hangulatát idézi – thrillerszerűen feszült lélektanával és a női főhős (itt ráadásul: főhősök!) esendően erőteljes jelenlétével. Mert ha Nicole Kidman, Martin Donovan és Morgan Freeman csak mellékszereplők is, a nézőnek nincs oka csalódást fontolgatni: Zoë Saldaña és Laysla De Oliveira kitűnő alakítása minden pillanatban élményszámba megy. Az összhatásban pedig a fényképezés nagyvonalú melankóliája és a kísérő zene szakadatlan plaszticitása is érdemi szerepet vállal. (Az epikus főcím a Yellowstone vizuális és zenei megoldásaival mutat szép hasonlóságot.)

lioness

S hogy miért érdemel habozás nélküli elismerést a mű? Mert jószerével narrációpoétikai közhelyek sorából szervez – kiváltságos arány- és tempóérzékkel – szilárd esztétikai rendet. Ilyen közhely (avagy már toposz) az idősíkváltások jelent árnyaló-magyarázó funkciója. Egy kritikus helyzet, mely a főszereplő valamely korábbi – a nézők előtt is hamar megvilágított – traumatikus élményét idézi. (Sikerül-e másodjára elkerülnie a kudarcot?) A családi háttér összetettsége, középpontban a kamasz lány lázadva ragaszkodó karakterével. Autóba váratlanul, oldalról belerohanó jármű. Támogató felettesek, hátráltató főnökök. Politikai játszmák a CIA körül. A törvény határán működő, speciális különítmény. A szakmai döntések higgadtságát megzavaró érzelmi végletek. Stb.

Terminológiát is átír, ha magas fokú az esztéticitás: a Special Ops: Lioness első évada óta az extrakció immár nemcsak egy személy kimenekítését jelenti válságos helyzetből, hanem egy műalkotás kivonását is a klisék fenyegető halmaza alól.