Az új Star Wars filmek (Az Ébredő Erő és Az utolsó Jedik) valahogy nem tudták kezelni Phasma kapitány karakterét. Bár a trailerekben látványosan felvezették, azonban a filmekben nem kapott annyi figyelmet, sem pedig játékidőt, amennyit talán megérdemelt volna. Ezt a csorbát igyekezett kiküszöbölni Delilah S. Dawson a regényével, amely nemes egyszerűséggel a Phasma címet kapta.

A történet azzal indul, hogy az Ellenállás kémjét Vi Moradit elfogja az Első Rend egyik magas rangú tisztje, Cardinal kapitány. A kihallgatás során Cardinal rájön arra, hogy Moradi olyan titkok birtokában van, amelyek segítségével eltávolíttathatja nemezisét, Phasmát a Rend kötelékéből, ha ügyesen taktikázik. Megindul a sakkjátszma a túlélésért mindkét fél részéről. Moradi felismeri, hogy ha elmondja mindazt, amit megtudott, akkor akár túl is élheti a helyzetet. A talpig becsületes és mintatiszt Cardinal (aki egyébként vörös páncélzattal rendelkezik), pedig egy olyan összeesküvésre bukkan, amely azt is bizonyíthatja, hogy az Első Rend, amelyet nagyra becsült, valójában nem is különbözik annyira a korrupt Birodalomtól. De vajon kinek mondhatná el a titkot, amelyről lehull a lepel? Kiben bízhatna meg? A segítség alkalmanként pedig a legváratlanabb helyről érkezhet. A kötetben ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó.

phasma

A regény Phasma karakterének és származásának eredetét mutatja be, sőt megismerhetjük a karakter motivációját is. Megtudhatjuk azt is, hogy Phasma hogyan viszonyul a maszkokhoz, illetve, hogy hol szerezte, és miből készült az elhíresült krómpáncélzata is. Ajánlom mindazoknak, akik többet szeretnének megtudni a karakterről, de azoknak is, akik bepillantást szeretnének nyerni az Első Rendben történő hatalmi harcokba, amelyeket az új filmek csupán felületesen érintettek. A Phasma tehát tagadhatatlanul egy hiánypótló kötet, amely lendületes, izgalmas történetével magával tudja rántani az olvasót. A Jedi visszatér utáni események és karakterek történetének jó része még nem került méltó bemutatásra: gondolok itt Snoke fővezérre, a Ren lovagjaira, Luke Jedi akadémiájára stb. Talán majd az idén bemutatott kilencedik epizód a Skywalker kora után ezek a történetek is megírásra/bemutatásra kerülnek, és gazdagabbá teszik azt a világot, amelyet gyerekkorunk óta szeretünk és követünk.