Agymenők, s01e00 vs. s01e01

Az Agymenők (The Bing Bang Theory, 2007–2019) a 2010-es éveknek hasonlóan kultikus sitcomja, mint a ‘90-eseknek a Jóbarátok volt. Ironikus intellektualizmusa egy kiábrándultsággal vesződő korszakba hozta vissza az ártatlan derű élményét, 12 évadon keresztül. Minthogy lezárult opusról van szó, érdemes a kezdet kezdetéig visszapillantanunk. A pilot ígéretesnek bizonyult, de hibátlannak nem. A készítők – a tesztvetítés tanulságait leszűrve – nemcsak átkeretezték, de át is strukturálták a sorozatot. Ha egymás után megnézzük a „nulladik" és a legelső epizódot, kisebb és nagyobb változtatások egyaránt szembeötlenek.

tbbt

A nulladik változatban még depresszivitást sem nélkülöző színvilág másodjára barátságosabb árnyalatokat kapott (ezzel összefüggésben megújult a lakásbelső, és a történet helyszíne a keleti partról átkerült a nyugatira), a külső felvételek visszaszorultak, és új – szellemesebb és hangulatosabb – főcím is készült. A humorban megjelenő vulgáris elemeket, így a szóhasználatot is szelídebbre csiszolták a forgatókönyvírók. (Jellemző például a nyitójelenet módosulása: a spermabankos kalandból a végleges nyitórészre épp a spermadonáció aktusa maradt el; megőrizve a főhősök szűziesen ügyetlen karakterét. – Mindezzel párhuzamosan Sheldon [Jim Sparsons] személyiségét aszexuális vonásokkal írták emlékezetesebbre.)

A döntő változás a castingban következett be. Egyrészt az eredeti két lány–két fiú felállást négy fiú–egy lányra cserélték (ami a kezdeti főszereplőgárdát illeti). Így két geek fiú és egy geek lány helyett négy „kocka" fiú került szembe a tudományon kívülről érkező lánnyal. Akinek a jellemrajzát ugyancsak átsatírozták: Katie (Amanda Walsh) helyett Penny (Kaley Cuoco) csöppen a különc fiatal tudósok világába. A flegmán karcos Katie is érdekes irányba vihette volna a narratívát – de Penny cinizmust is ismerő, mégis gyermeki kedvessége és gyakorlatias természete kétségtelenül előnyére vált a produkciónak. (Aligha véletlen, hogy a színészek közül a sorozat után eddig leginkább Cuoco talált szakmai lehetőségekre.) Lehet, hogy a végső sikert – a tudomány-népszerűsítés tréfákban kiteljesedő ambíciója mellett – ez alapozta meg? A gyermekded derű? Egyszerű titok a kedvesség filozófiája, hiszen nem filozófia, csak kedvesség.